Electronic-waste-in-Agbog-

Φιλανθρωπικά κρυπτονομισμάτα μεταμορφώνουν τον Τρίτο Κόσμο

Κοινοποίησέ το

Για έναν Δυτικό που διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό και πιθανότατα e-banking, η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων σημαίνει πρακτικά ταχύτερες και οικονομικότερες ψηφιακές συναλλαγές. Όμως για έναν κάτοικο αναπτυσσόμενης χώρας η τεχνολογία blockchain, στην οποία βασίζονται το bitcoin και τα λοιπά κρυπτονομίσματα, μπορεί να αποβεί επαναστατική: ένας φτωχός Κενυάτης θα έχει πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, μια γυναίκα στο Αφγανιστάν θα αγοράζει αγαθά και θα μεταφέρει χρήματα χωρίς να κινδυνεύει η σωματική της ασφάλεια, ένας Σύρος πρόσφυγας θα λαμβάνει άμεσα οικονομική βοήθεια όπου κι αν βρίσκεται και ένας Αφρικανός μετανάστης στην Ευρώπη, που μετά βίας βγάζει τα προς το ζην, θα μεταφέρει χρήματα στην πατρίδα του με ασφάλεια και χωρίς την παρακράτηση προμήθειας, που σήμερα φτάνει μέχρι και το 15%.

Το bitcoin είναι κάτι περισσότερο από ένα ψηφιακό νόμισμα. Η κοινωνική διάσταση που προκύπτει από την αμεσότητα και τη διαφάνεια που εξασφαλίζει έχει ήδη γίνει αντιληπτή από μια σειρά από φιλανθρωπικά ιδρύματα, υπηρεσίες του ΟΗΕ, πανεπιστήμια, κέντρα αντιμετώπισης κρίσεων, υπουργεία και ιδιώτες, που αποδύονται σε μια κούρσα για να ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να αλλάξουν ριζικά τον κόσμο. Τα πεδία των εφαρμογών είναι αναρίθμητα: διαφάνεια στην παροχή οικονομικής βοήθειας, προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, ασφαλείς ψηφοφορίες, κυβερνοασφάλεια, προστασία του περιβάλλοντος, διαχείριση κρίσεων, ισότητα των φύλων, παροχή βοήθειας σε πληγέντες φυσικών καταστροφών και πολλά άλλα που θα ανακαλύψουμε με την πάροδο του χρόνου.

Ολοένα και περισσότεροι φορείς φτιάχνουν τα δικά τους κρυπτονομίσματα ή εφαρμογές blockchain (αποκεντρωμένες, ασφαλείς και διαφανείς βάσεις δεδομένων) για καλό σκοπό. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τις Γυναίκες (UN Women) ένωσε τις δυνάμεις της με τη νορβηγική κυβέρνηση για να δημιουργήσουν ένα σύστημα blockchain που θα επιτρέπει στις γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες να μεταφέρουν χρήματα χωρίς να εξαρτώνται από ύποπτους και επικίνδυνους «μεσάζοντες». Η ακτιβίστρια για τα γυναικεία δικαιώματα Ρόγια Μαχμπούμπ έχει προτείνει την ανάπτυξη ενός αποκεντρωμένου e-shop, μέσω του οποίου Αφγανές θα μπορούν να εμπορεύονται προϊόντα και υπηρεσίες παρακάμπτοντας τους πολιτισμικούς περιορισμούς που τους απαγορεύουν να επιδίδονται σε οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του OHE (WFP) χορήγησε κουπόνια κρυπτονομισμάτων σε Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία, πετυχαίνοντας την εξακρίβωση και καταγραφή της μεταφοράς οικονομικής βοήθειας σε 10.000 άτομα. Το Παγκόσμιο Δίκτυο Ταυτότητας (World Identity Network) εξετάζει, από την πλευρά του, πώς μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνολογία blockchain για να εξασφαλίσει ασφαλείς μορφές ταυτοποίησης για τα 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη που δεν έχουν καμία πρόσβαση σε επίσημες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Το «Project Amply» έχει ξεκινήσει να οικοδομεί ένα σύστημα ψηφιακών ταυτοτήτων και διαχείρισης οικονομικής βοήθειας, το οποίο βασίζεται στο δίκτυο του κρυπτονομίσματος ethereum και επιτρέπει σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στη Νότιο Αφρική να λαμβάνουν επιδόματα και υπηρεσίες από τις οποίες προηγουμένως αποκλείονταν.
Επίσης, μια σειρά από προγράμματα έχουν ως στόχο την παραγωγή των δικών τους «φιλανθρωπικών κρυπτονομισμάτων», που θα χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένους σκοπούς.

Τέτοιο είναι το «Clean Water Coin», που δημιουργήθηκε για τη στήριξη των προσπαθειών της ΜΚΟ «Clean Water» για την εξασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού σε 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση. Αντίστοιχα, η προπώληση των «Root Coins», της πρωτοβουλίας «RootProject», έχει εξασφαλίσει ήδη 200.000 δολάρια για την υλοποίηση έργων υποδομής σε φτωχές περιοχές του πλανήτη. Στο παιχνίδι του blockchain για την αντιμετώπιση της φτώχειας έχουν αρχίσει να επενδύουν και η UNICEF, το ίδρυμα Bill and Melinda Gates, ακόμα και η Παγκόσμια Τράπεζα, που δημιούργησε το «Blockchain Lab» για την προώθηση της έρευνας στην εν λόγω τεχνολογία.

Πάντως, για τον Περουβιανό οικονομολόγο Ερνάντο ντε Σότο και τον Αμερικανό ειδικό του bitcoin Πάτρικ Μπάιρν, υπάρχουν πιο ουσιαστικοί τρόποι από τη φιλανθρωπία για την υποστήριξη των φτωχών. Το ασυνήθιστο πρόγραμμά τους αφορά στη χρήση ενός συστήματος καταγραφής των επίσημων και ανεπίσημων τίτλων ιδιοκτησίας, που πιστεύουν ότι είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της φτώχειας και της βίας που τη συνοδεύει σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Μια σημαντική δυνατότητα που παρέχει το blockchain είναι η άμεση μεταφορά χρημάτων σε όλον τον πλανήτη, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Για παράδειγμα, αμέσως μετά από μια τεράστια καταστροφή από τυφώνα, σεισμό ή τσουνάμι, την ώρα που το τραπεζικό σύστημα δεν θα είναι προσβάσιμο ή οι υπηρεσίες βοήθειας θα αργήσουν να επέμβουν, θα είναι εφικτή η άμεση στήριξη των πληγέντων με την απευθείας μεταφορά χρημάτων στους ίδιους.

Τα πρώτα πειράματα για άμεση δημοκρατία  

Η ομάδα «Democracy Earth» πειραματίζεται με το «Sovereign», μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή για κινητά που επιτρέπει την άμεση ψηφοφορία των χρηστών για οποιοδήποτε ζήτημα. Οι δημιουργοί του οραματίζονται ότι ένα τέτοιο app θα επιτρέψει μια νέα μορφή παγκόσμιας διακυβέρνησης που «καταργεί» τα εθνικά σύνορα και βοηθά στη θεμελίωση της δημοκρατίας ως παγκόσμιου ανθρώπινου δικαιώματος. Επίσης, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών του αμερικανικού υπουργείου Υγείας θέλει να υιοθετήσει ένα σύστημα blockchain για την ταχύτατη καταγραφή και παρακολούθηση επιδημιολογικών στοιχείων (ακόμα και real time) σε περιόδους κρίσεων.

Η διείσδυση του blockchain στον κοινωνικό τομέα έχει μόλις ξεκινήσει και είναι δύσκολο προς το παρόν να συλλάβουμε όλο το εύρος εφαρμογών του. Πάντως, οι υποστηρικτές του είναι πεπεισμένοι ότι η εν λόγω τεχνολογία παρέχει τα εργαλεία ακόμα και για να αλλάξει τον κόσμο – στον βαθμό που τον άλλαξε το Internet.

Αφήστε μια απάντηση

Scroll to top