tether law

To νομοσχέδιο που… αποσταθεροποιεί τα stablecoins και μπορεί να εκτοξεύσει τα κρυπτονομίσματα σε νέα υψηλά

Κοινοποίησέ το

Ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε από εκπροσώπους των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, αναστάτωσε τις αγορές κρυπτονομισμάτων. Το νομοσχέδιο Stable ACT αφορά την έκδοση stablecoins, δηλαδή ψηφιακών νομισμάτων σταθερής αξίας που είναι συνδεδεμένα με παραδοσιακά νομίσματα όπως το δολάριο. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε επιχειρεί να προστατεύσει τους καταναλωτές από τα ρίσκα που έχουν οι νέες μέθοδοι πληρωμών όπως το stablecoin Diem του Facebook, και θέλει να θέσει αυστηρότερα πλαίσια για την έκδοση και την κυκλοφορία τους.

Μεταξύ άλλωνκαθιστά απαραίτητη την έκδοση άδειας τραπεζικού ιδρύματος, και η κάθε εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του stablecoin, θα πρέπει να επιβλέπεται ως τραπεζικό ίδρυμα.

Προτείνει επίσης πως τα ψηφιακά νομίσματα, πρέπει να θεωρούνται ως καταθέσεις, και να προστατεύονται τα κεφάλαια των επενδυτών όπως οι καταθέσεις σε αντίστοιχους τραπεζικούς λογαριασμούς. Συγκεκριμένα η διαδικασία αδειοδότησης πρέπει να είναι σε ομοσπονδιακό επίπεδο, που την καθιστά πιο πολύπλοκη.

Ήδη στελέχη εταιρειών κρυπτονομισμάτων, τέθηκαν κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, καθώς θεωρούν πως θα δίνεται η δυνατότητα πλέον μόνο σε πολύ μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα να ασχοληθούν με την συγκεκριμένη αγορά, και θα περιορίσει αισθητά την καινοτομία στις αγορές.

Συγκεκριμένα, ο Jeremy Allaire, επικεφαλής της Circle, που εκδίδει το stablecoin USDC, με δημοσίευση του τόνισε πως αν ψηφιστεί το Stable Act θα περιορίσει σημαντικά την καινοτομία αναφορικά με τα ψηφιακά νομίσματα στις ΗΠΑ και τον ρόλο των αμερικανικών εταιρειών στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων στις αγορές του blockchain και των fintech εφαρμογών.

Γιατί είναι σημαντική η αγορά των stablecoins, και τι σημαίνουν οι πιθανοί περιορισμοί στην κυκλοφορία 

Η συνολική κυκλοφορία των stablecoins αυξήθηκε από τα $5,9 δισ. στα $24,8 δισ. κατά το 2020, καταγράφοντας άνοδο 320%. Αντίστοιχα ο όγκος συναλλαγών αυξήθηκε από $248 δισ. σε περισσότερο από ένα 1 τρισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 316%.

Ο αριθμός των πορτοφολιών που έχουν στην κατοχή τους stablecoins αξίας άνω των $100, αυξήθηκε από 284 χιλιάδες στις 856 χιλιάδες. Τα ενεργά πορτοφόλια σε καθημερινή φάση πλέον είναι στα 230 χιλιάδες (332% αύξηση) ενώ ο καθημερινός όγκος συναλλαγών πλέον ξεπερνάει τις 436 χιλιάδες συναλλαγές, σημειώνοντας αύξηση 343%.

΄Όπως καταλαβαίνουμε, πλέον τα stablecoins έχουν χρήση από πολύ μεγάλο αριθμό χρηστών, τα οποία τα χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους για την διευκόλυνση των πληρωμών τους, αλλά και ως εύκολο τρόπο για το trading κρυπτονομισμάτων.

Το μεγαλύτερο σε κυκλοφορία stablecoin, παραμένει το USDT (Tether), το οποίο αποτέλεσε και το πρώτο, και εκδίδεται από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Bitfinex. Η κυκλοφορία του πλέον έχει ξεπεράσει τα $19 δισ.

Στο παρελθόν υπήρχε έντονη φημολογία για το εάν υπάρχουν τα αντίστοιχα αποθεματικά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ είναι γνωστά και τα νομικά προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει με πάγωμα λογαριασμών, αλλά και offshore εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται τα αποθεματικά του μεγαλύτερου σε κυκλοφορία stablecoin.

Αντίθετα τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα και συγκεκριμένα το USDCPAXOS USDBUSDGemini DollarHUSD δημοσιεύουν μηνιαίες αναφορές από ορκωτούς ελεγκτές που βεβαιώνουν την αντιστοιχία των αποθεματικών και των ψηφιακών νομισμάτων σε κυκλοφορία.

Κάτι αντίστοιχο δεν γίνεται αναφορικά με το Tether και παρότι είναι το μεγαλύτερο stablecoin, θεωρείται δεδομένο πως θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει αντίστοιχη άδεια.

Μερικά ενδιαφέροντα δεδομένα είναι πως το Tether, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις αγορές της Ασίας, αποτελεί το 77% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των stablecoins, ενώ τα δέκα σε μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση ελέγχουν το 99% της αγοράς. Την συντριπτική πλειονότητα της αγοράς αποτελούν τα stablecoins σε δολάρια, ενώ τα υπόλοιπα έχουν αδιάφορα δεδομένα για τις αγορές.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσουμε και στην συνολική χρηματοδότηση που έχουν σηκώσει τα stablecoins, και εάν αυτή επαρκεί για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα για την αδειοδότηση με βάση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

-Circle – USDC- $25 εκατομμύρια

-Trust Token – TUSD – $21,7 εκατομμύρια

-Stably -USDS – $1,7 εκατομμύρια

-Carbon – $2 εκατομμύρια

-Centre – USDC – $20 εκατομμύρια

Όπως παρατηρούμε τα περισσότερα έχουν σηκώσει χαμηλή χρηματοδότηση, που σημαίνει πως πρέπει να σηκώσουν μεγαλύτερα κεφάλαια το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ θα είναι αδύνατο για μικρές εταιρείες να ξεκινήσουν.

Αντίθετα εταιρείες που εκδίδουν αλγοριθμικά stablecoins που δεν βασίζουν τα αποθεματικά τους σε αντιστοιχία καταθέσεων σε δολάριο, έχουν σηκώσει πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια, ωστόσο το νομοσχέδιο δεν καλύπτει καν την λειτουργία των συγκεκριμένων. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι το Synthetic ($30 εκατ.), Terra ($32 εκατ), Maker ($54,5 εκατ.), Ampleforth ($9,8 εκατ.), CELO ($56,5 εκατ.), Basis ($133 εκατ.), Reserve ($5 εκατ).

Τα συγκεκριμένα είναι ξεκάθαρο πως δεν θα μπορέσουν να λάβουν άδεια λειτουργίας στις ΗΠΑ, και να εισάγουν αυστηρότερα μέτρα για την πρόσβαση πολιτών των ΗΠΑ σε αυτά.

Γιατί μπορεί να οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων σε νέα υψηλά;

Η πιο ευρεία χρήση των stablecoins παραμένει η διαπραγμάτευση αυτών με κρυπτονομίσματα. Τυχόν περιορισμοί στην χρήση των stablecoins πιθανώς να οδηγήσουν τα κεφάλαια που είναι στα stablecoins σε κρυπτονομίσματα, ως διέξοδο των επενδυτών, οι οποίοι για διάφορους λόγους μπορεί να μην μπορέσουν να τα λάβουν σε μετρητά.

Ένα σενάριο μαζικής εξόδου, ειδικά από το Tether, μπορεί να οδηγήσει τα κρυπτονομίσματα σε νέα υψηλά, από επενδυτές που θα προσπαθήσουν να απεγκλωβιστούν από αυτά.

Πηγή: liberal.gr

Αφήστε μια απάντηση

Scroll to top