Ναρκέμποροι με bitcoin

Κοινοποίησέ το

Μεγάλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες από την αστυνομία οικονομικού εγκλήματος της Ιταλίας (Guardia di Finanza) η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση μιας διεθνούς σπείρας διακίνησης ναρκωτικών από την Ισπανία στην Ελβετία. Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, κατασχέθηκε ποσότητα 400 κιλών χασίς και μαριχουάνας προερχόμενη από την Ισπανία η οποία θα πληρωνόταν με το ψηφιακό νόμισμα bitcoin.

Έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση και αξιοποίηση των πληροφοριών, οι «κίτρινοι ράμπο», όπως τους αποκαλούν στη γειτονική χώρα, σταμάτησαν ένα φορτηγό, στα σύνορα με την Ελβετία, στο οποίο όπως προέκυψε είχε φορτωθεί μέρος της ποσότητας των ναρκωτικών ουσιών.

Ο Ισπανός οδηγός συνελήφθη, ενώ στο όχημα βρέθηκε και ένα κουτί παπουτσιών κρυμμένο το οποίο περιείχε 100.000 ευρώ. Οι έρευνες οδήγησαν και στη σύλληψη τριών Ιταλών, αρχηγικά μέλη , ο ένας από τους οποίους διέθετε μια αποθήκη όπου κρατούσαν το εμπόρευμα. Στη συνέχεια το διακινούσαν στη Μπολόνια, στο Μιλάνο, στο Μπέργκαμο, στη Βαρέζε, στο Κόμο και στην Ελβετία σε ποσότητες των πέντε και δέκα κιλών.

Οι ναρκέμποροι είχαν οργανώσει τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια έτσι ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί. Όπως εξηγούν οι ιταλικές Αρχές, η αγορά των ναρκωτικών θα γινόταν με το κρυπτονόμισμα bitcoin μέσα από ένα συγκεκριμένο δίκτυο. Κι αυτό διότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορούσαν να εντοπιστούν ίχνη. Τα κέρδη τους από τη συγκεκριμένη πώληση θα άγγιζαν τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αγορά του αρχικού εμπορεύματος εκτιμάται στις 400.000 ευρώ.

Παράλληλα για τις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένα κινητά με ειδικό λογισμικό ασφαλείας έτσι ώστε να είναι δύσκολο να εντοπιστούν συνομιλίες. Συνολικά κατασχέθηκαν 21 συσκευές.

Όπως έγινε γνωστό, στα πλαίσια της ίδιας επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Νομπιλιτας», έχουν συλληφθεί έξι διακινητές μεταξύ των οποίων, δύο Αλβανοί, ένας Κοσοβάρος και τρεις Ελβετοί. Στην συγκεκριμένη επιχείρηση συμμετείχαν οι Ισπανικές αλλά και οι Ελβετικές Αρχές.

Οι κρυπτογραφημένες αγορές, όπως εξηγούν στο zougla.gr, ειδικοί στο κυβερνοέγκλημα είναι πολύ δύσκολο αλλά όχι αδύνατο να εντοπιστούν από τις Διωκτικές Αρχές. Κάποιες από αυτές τις αγορές έχουν διάρκεια ζωής από μερικές εβδομάδες ή λίγους μήνες αλλά μπορούν να κλείσουν και αιφνιδιαστικά σε περίπτωση που οι ναρκέμποροι έχουν πληροφορία πως τους έχουν αντιληφθεί. Γι αυτόν τον λόγο, πολλές εγκληματικές ομάδες, προσπαθούν να αναπτύξουν τρόπους κρυφής πληρωμής μέσω του Διαδικτύου προκειμένου να καλύψουν τη ροή του χρήματος η οποία συνήθως τους προδίδει. Ο συγκεκριμένος τρόπος αγοράς και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών αποτελεί πονοκέφαλο για τις διωκτικές αρχές πολλών χωρών, οι οποίες επιστρατεύουν εξειδικευμένους αξιωματικούς – επιστήμονες προκειμένου να προσπαθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν τις κινήσεις των ναρκέμπορων.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με έκθεση της Εuropol, στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web), η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών αποδίδει αστρονομικά κέρδη.

πηγή: zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Scroll to top